İç mimarlar, iç mekan tasarımlarını, hem özel binaları hem de kamu tesislerini tasarlarlar. Yapısal, sosyal, işlevsel, ekolojik ve estetik yönleri uzlaştırırlar. Planlama ve uygulamada iklimlendirme ve enerji dengesi gibi konuların da dikkate alınması gerektiğinden sorumluluk alanı geniş ve karmaşıktır. İç mimar mekan tasarımı konusunda kesinlikle profesyonelleşmiş olmalıdır. Çoğunlukla güzel sanatların ilgili bölümü mezunu öğrencileri iç mimar olabilmektedir.
İç mimar olabilmek için bazı gereksinimler:
İç mimarın görevleri çeşitlidir. Bir iç mimar olarak her zaman iki dünya arasında hareket edersiniz. Bir yandan işinizde yaratıcı olmanız ve birçok yaratıcı görevi yerine getirmeniz gerekiyor. Öte yandan, meslek, sizin de dikkate almanız gereken kesin sayılar, gerçekler ve verilerle karakterize edilir. Sektörel bilgilere sahip olmalısınız. Ayrıca bir iç mimar olarak, müşterilerinize de hedef odaklı tavsiyelerde bulunmak ve dolayısıyla onların zevklerine duyarlı bir şekilde hitap etmek zorunda olduğunuz için, belirli bir iletişim becerisine ve empatiye de ihtiyacınız var. Bir iç mimar olarak, duvar kağıdı ve renk seçiminden başlayarak, uygun aydınlatma konseptlerinin oluşturulması ve uygun mobilya seçimine kadar, iç mekan mobilyalarının tüm planlamasını üstlenirsiniz.
Ayrıca ısı yalıtımı gibi ekolojik sorular için de ilk muhatap sizsiniz. Birçok meslekte hem yeni başlayan hem de mesleki deneyim sahibi olarak mesleğe girme fırsatı vardır. Yan girişler de birçok sektörde memnuniyetle karşılanmaktadır. Ne yazık ki, yasal olarak korunan bir iş unvanı olduğu için bir iç mimar olarak yan giriş imkanı yoktur. Bu, çeşitli şirketlere genç bir profesyonel olarak veya mesleki deneyime sahip olarak katılabileceğiniz anlamına gelir.
Yeni başlayan biri olarak henüz kendinize bir iç tasarımcı demenize izin verilmemesi önemlidir. Tamamen eğitimli olmanıza rağmen, profesyonel unvanı almadan önce bu profesyonel alanda pratik çalışma gösterebilmelisiniz. Bu ilk başta alışılmadık gelebilir, ancak sektörde normaldir. Kural olarak, gençler eğitimlerinin hemen ardından uygun bir şirkette stajyer olarak başlarlar. Bu süre zarfında, sorunsuz bir şekilde yaşamanız için yeterli olan normal bir maaş alırsınız. Genellikle çok fazla pratik deneyim kazanırsınız ve çalışmalarınızdan elde ettiğiniz teorik becerileri pratikte uygulayabilirsiniz.
Bu aşama genellikle en fazla üç yıl sürer. Mimarlar Odası'na kayıt olduktan sonra profesyonel iç mimar unvanını kullanabilirsiniz. Kural olarak, buna önemli bir mesleki ve finansal ilerleme de eşlik eder. Olması gereken budur.
İç mimar, odalara belirli bir tarz kazandırmak için çok çeşitli yöntemler kullanır. Çoğu durumda, çalışmaları odaların bölünmesiyle başlar. Sonra, maksimum düzeyde kullanılabilen ve aynı zamanda mümkün olan en yüksek konforu sunan odalar yaratma konusunda inşaatçıları destekler. Odalar tanımlandıktan sonra, iç mimarın işi genellikle çok detaylıdır. Bu, örneğin belirli bir mobilya türüyle çalıştığı, özel duvar renkleri kullandığı ve hatta ışığın havasını etkilediği anlamına gelir. Çoğu durumda, iç tasarımcı bir odadaki yalnızca tek bir öğeyle ilgilenmekle kalmaz, aynı zamanda tüm topluluğu tasarlar. İç mimarın fikri, tüm unsurların iç içe geçmesinde özellikle belirgindir. Proje bütçesi iç mimarlar için önemli bir detaydır. Tasarım programları konusunda da uzmanlaşmış olmalısınız.
Belki inşaatçılar yeni evlerin tasarlaması için bir mimar tuttular ve şimdi neden iç tasarım görevini de üstlenmediklerini merak ediyorlar. Bir dereceye kadar mimar, iç mimarın görevlerini üstlenebilir. Bu, her şeyden önce odaların bölünmesi veya merdivenlerin tasarımı için geçerlidir . Ne yazık ki, iç mimarlar tamamen farklı iki bilgi alanına ihtiyaç duyarlar. Mimar öncelikle evin inşaatı ve statiği ile ilgilenirken, iç mimar daha çok tamamlanmış bir odanın en iyi şekilde nasıl sahneleneceği ile ilgilenir. Dolayısıyla bir mimarın iç mimarın işini devralması mümkün değildir. Her iki çalışma alanının da isimleri aynı unvana sahiptir, ancak gerçekte birbirleriyle şaşırtıcı derecede az ilgileri vardır.
Müşterinin istekleri ön planda olmaktadır. Eski bir binanın yenilenmesi veya yeni bir mağazanın kurulması fark etmez. İç mimar, işinin kapsamını bilmek için ihtiyaç analizi olarak bilinen şeyi kullanır . Müşteri ile yapılan görüşmelerde hangi hedeflerin birlikte belirleneceği belirlenir. İç mimar, bu özelliklere göre çalışmalarına başlar. Servis sağlayıcıya yalnızca çok nadir durumlarda ve çoğunlukla tanınmış iç mimarlar tarafından serbest bir el verilir. Aksi takdirde, sabit bir bütçe genellikle iç mimarın çalışmasını sınırlar.